İnşaat sektörü tedarik zincirinde referans neden önemlidir?

İnşaat sektörü tedarik zincirinde referans neden önemlidir? 

Referans nedir? TDK’ya göre tavsiye, kaynak olarak tanımlanmaktadır. Peki referans olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılabilir mi?

Tedarikçi WEB sayfalarında “Referans” sekmeleri vardır ve bu sayfada hangi kuruma ne iş yaptıklarını yazarlar. Peki kendi WEB sayfalarında yazılan bu bilgiler “Referans” ise size olumlu mudur yoksa değil midir? Nereden bilebiliriz? Ya da başka soru böyle bir referans var mıdır?

Bu tür olasılıklar için işveren imza ve kaşeli iş bitirme belgesi daha ikna edici olmaktadır. Peki tedarikçiler bunu işverenlerinden kolayca alabiliyorlar mı? İş bitince yazılan bu referanslar acaba gerçekten iş teslimi neticesinde mi yazılmaktadır? Çünkü montaj, devreye ama biter ama garanti süresi bitmez yani iş sorumluluklar ve yükümlülükler tamamlanmamıştır. Tabii bu nedenle de birçok işveren bu sürenin sonuna kadar beklemeyi tercih eder. Tabii bu süre tedarikçi açısından da çok sabredilecek süreler olmayabilmektedir. Çünkü tedarikçi bu emeğini herkese duyurmak ister. Kendi duyurma isteği aldığı iş tamamladığı için itibar artırma ya da alacağı yeni işler için destek ve güç gereksinimidir.

Tedarikçi bu duyuruyu yaparken de işverene de bu duyuruyu doğrulamak düşer. Bu her zaman hızla sonuçlanan bir süreç de değildir. Aslında soracak çok sorunuz vardır;

Toplamında sizin için esas olan kriterler ön plana çıkmaktadır. Aslında bu kriterlerde elinizdeki verilerden sonraya geri kalan sizin için yetersiz verileri tamamlayacak olan yetkilinin görüşleridir.Tek bir işverene görüşü de tedarikçi hakkında tek bir karar verme ölçütü olmayacaktır. 

Çünkü projenin bulunduğu lokasyon, proje türü ve proje bağlı değişkenler tedarikçinin teknik ve ticari performansında farklılık gösterebilmektedir. Aslında bu nedenle benzer proje kriterlerine sahip müşteri referansları öncelikli olacaktır. 

Yani tedarikçi referansı değerlendirirken referansı veren yetkinini pozisyonu, departmanı ile birlikte proje kriterleri de esas alınmalıdır ki tedarikçi referansı doğrulansın!

Peki bir tedarikçinin referansı ilgili kara verici yetkilisi tarafından doğrulanmadı ise tedarikçi hakkında ne düşünürdünüz? İşte bu tedarikçiyi ihaleden elemek için en geçerli nedendir.

Ya da tedarikçi doğrulanmayacağını düşünerek olumlu olmayan bir referansı İşveren’e sunar ise ? Sadece tedarikçiyi ihaleden eler ve yolunuza devam mı edersiniz? Yoksa bu görüşmenin sonucunu tedarikçi ile paylaşır mıydınız? Ya da böyle bir tedarikçinin kendi yanlışı ile yola devam etmesine izin mi verirdiniz?

 

Yani tedarikçinin sunduğu her referans sizce olumlu mudur yoksa doğrulanmayı mı hak ediyordur?

Whatsapp